P. Nečas je pripravený zablokovať vznik spoločného bankového dohľadu

17.10.2012 Celý región

Praha 17. októbra (TASR) - Český premiér Petr Nečas vyhlásil, že je pripravený zablokovať vznik spoločného bankového dohľadu v Európskej únii v prípade, že nebudú vyriešené sporné návrhy, ktoré ohrozujú stabilitu českého bankového systému. Uviedla to dnes na svojej internetovej stránke česká televízia ČT 24.

Spoločný bankový dohľad má byť základným kameňom budúcej bankovej únie. Český minister financií Miroslav Kalousek už minulý týždeň upozornil, že vláde v Prahe sa niektoré časti návrhu nepáčia a ak sa ich nepodarí vyriešiť, vznik jednotnej bankovej únie nepodporí.

Podľa Kalouska sú to v prvom rade hlasovacie práva v rámci Európskeho bankového úradu (EBA), kde si česká strana želá, aby hlasovanie bolo vyvážené, aby nebolo možné rozhodovať "o nás bez nás".

V druhom rade si česká vláda želá, aby všetky piliere bankovej únie, vrátane finančných bŕzd a poistiek, boli prerokúvané súčasne.

"Nesmie to byť systém vyliatej vody na kopec, kde potom pozeráme na drobné stekajúce potôčiky a snažíme sa ich nejako regulovať," opísal túto situáciu Kalousek. V tomto smere je podľa neho dôležité, aby si EÚ uvedomovala všetky možné dôsledky, dokonca aj tie nezamýšľané.

Tretia, podľa Kalouska najcitlivejšia a najdôležitejšia, je otázka vzťahu medzi regulátormi zahraničných bánk a ich dcérskymi spoločnosťami, takzvaná schéma "host-home" čiže právomoci domáceho regulátora bankového trhu vo vzťahu k regulátorom bánk-matiek.

O bankovej únii budú lídri členských štátov Európskej únie rokovať na summite 18. a 19. októbra v Bruseli. Aby návrh začal platiť, musí ho schváliť všetkých 27 štátov.
 

Vyberte región

mark